Hvad er grafisk design
-og hvad kan du bruge en grafiker til?

MOMO Graphic Design – Januar blog ’21.

Det stammer egentlig nok helt tilbage fra min barndom, da min far kom fra arbejde og havde helt nye og friske tryksager med hjem. Min far var grafisk trykker hos Aller, og før det uddannet bogbinder. Det var dér han mødte min mor, som også uddannede sig som bogbinder, og dér at faget forankrede sig i generne på mig.

De traditionelle fag som min forældre udførte er desværre ved at uddø i kraft af den digitaliseringen der er sket på området, men mange af funktionaliteterne er forsat i brug og der bliver stadig produceret tryksager i stor stil.

Mit udspring er derfor gavnligt for mig i faget som grafisk designer og har givet mig en større typografisk forståelse samt materialeforståelse. Jeg har prøvet at været med i hele processen fra design af layout, til den genererede digitale pdf, som har været igennem udskydningen og klar til pladetryk, hvorefter den er sendt i trykmaskinen og derpå videreført til bogbind.

Jeg elsker tryksager og kan ikke lade være med at føle efter om der er brugt lidt ekstra penge på papirkvaliteten, gramvægten og efterbehandlingen. Jeg tror de fleste synes det er lækkert at holde et magasin i hånden og mærke forsidens overflade. Eller omslaget på en rigtig lækker bog der er kræset lidt ekstra for, for eksempel en hel blank eller blød overflade som kan give et eksklusivitet udtryk, eller en prægning der fremhæver en overskrift eller et logo.  Der er masser af muligheder og mange måder at designe og layoute sin tryksag med et flot finish med et stilistisk og professionelt udtryk.

Grafisk design er visuel formidling af et budskab i form af illustrative elementer og objekter som form og farver, men også typografi, billeder, tekstur, størrelser og luft, hvilket i korrekt samspil, formidler et nøje bestemt udtryk og budskab. Som grafisk designer har jeg en lang række valg der skal træffes så resultatet både er funktionelt, tydeligt, æstetisk og opfylder kundens behov. Det gøres blandt andet ved brug af grafiske principper som balance, justering, kontrast og gentagelser.

Jeg kan stadig fremkalde duften fra trykkeriet i læretiden og heldigvis har jeg stadig mulighed for at besøge de trykkerier jeg samarbejder med nu som selvstændig og på den måde blive mindet om ”gamle dage”, det er lidt som at komme hjem og tilbage til håndværket.

Jeg har været heldig at arbejde sammen med nogle dygtige ældre erfarende grafikere, der har givet mig viden om det gamle håndværk, så jeg i dag har en dybere forståelse for funktionerne hvilket giver mig et helt unik kendskab til at producere indhold til de trykte medier som aviser og fagblade og magasiner som man ikke lære på uddannelserne nu.

Med min uddannelsesmæssige baggrund som grafisk designer og ikke mindst min grundviden inden for den typografisk og trykte verden, arbejder jeg udelukkende med digitale værktøjer såsom InDesign hvori mange af fagbegreberne går igen og terminologien og funktionaliteterne i et software udgør fortidens mere praktiske værktøjer.

Når du ser dig omkring vil du straks få øje på hvor meget trykt materiale der stadig omgiver os og glæder os. Der produceres til stadighed store mængder trykte medier i forskellige former på trods af at nogle naturligvis er overgået til at ligge deres materiale på nettet. Oplaget på det trykte materiale er måske mindre end for 20 år siden, men uddødt er faget bestemt ikke.

Grafisk design bliver stadig vigtigere i markedsføringen og salg, og der er brug for dygtige kreative grafiske designer der kender håndværket og kan begrunde og argumentere for deres designvalg ved hjælp af høj faglig viden.
Jeg har hørt mange sige, at mit fag er døende, – ”man uddanner ikke grafikere længere”. Jeg ser ikke mig selv som en grafisk T-Rex, og er ikke nervøs for fremtiden, så længe man bare følger med.

MOMO Graphic Design kan rådgive og udføre alle dine grafiske opgaver og trykte materiale er en spidskompetence.

På gensyn i det nye år

Venligst Maria Gjedsted,
MOMO Graphic Design

Her ses mine forældre til jubilæum på Aller i 1994